Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж, съобщи БГНЕС. Информацията е

...
Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж, съобщи БГНЕС. Информацията е
Коментари Харесай

Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж |

Полша гони 45 съветски дипломати поради шпионаж, съобщи БГНЕС. Информацията е била доказана от представителя на министъра-координатор на специфичните служби Станислав Жарин. Той съобщи, че полското контраразузнаване е изготвило лист с 45 души от дипломатическите среди, които работят в интерес на Русия.

Всички от листата са представлявали опасност за сигурността на Полша, а активността им може да се смята за шпионаж в интерес на непозната страна.

Жарин прибавя, че хората, разпознати от полските спецслужби, са били определени като чиновници на разнообразни специфични служби, настоящи в Русия.

Посланикът на Москва във Варшава Сергей Андреев е бил извикан незабавно в Министерството на външните работи тази заран.

Съществуването на листата бе доказано и от представителя на държавното управление Пьотр Мюлер.

" Такъв лист е предаден. Днес съветският дипломат беше извикан в Министерство на външните работи. Ще беседваме за това и решенията за понататъшните стъпки ще бъдат оповестени през днешния ден ", разгласи той в Сейма.

Руското външно министерство даде обещание отговор на експулсирането на дипломатите.

Междувременно Агенцията за вътрешна сигурност е задържала на 17 март обвинен за шпионаж, който работи в Службата за гражданска регистрация във Варшава, заяви държавната осведомителна организация PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест. Ако бъде дефинитивно приет за виновен, арестуваният може да получи до 15 година затвор.

Станислав Жарин разяснява пред PAP, че арестуваният е събирал данни и ги е предавал на съветската Служба за външно разузнаване. Поради служебните си задължения мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и до тези на град Варшава, уточни Жарин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР